Откриха близначка на „Джокондата”  в музея „Прадо”

Втора „Джоконда” се съхранява в музея „Прадо”, обяви преди три седмици експертът от мадридската пинакотека Ана Гонсалес Мосо на конгрес в Националната галерия в Лондон. Става дума за портрет, който удивително прилича на оригинала, собственост е на „Прадо” и дори е получил прякора „Близначката на Джокондата”. Досега се смяташе, че „Близначката” е дело на неизвестен художник. На портрета е нарисувано женско лице, което много прилича на „Мона Лиза“, но е лишено от фона-пейзаж. Задълбоченото изследване и разкриване на пластовете показа, че картината е рисувана в първата четвърт на XVI век в ателието, което е използвал самият Леонардо да Винчи. По всяка вероятност ученик или помощник на Маестрото е документирал процеса на портретиране и е оставил за поколенията втората „Джоконда“.  Всичко това стана ясно след задълбочена реставрация и професионално почистване на картината.
Втората „Джоконда” ще бъде представена официално  на 21 февруари в музея „Прадо“, макар че The Art Newspaper вече разпространи картината в интернет и оповести, че става дума за реплика на легендарното платно на Леонардо. Състоянието на втората „Джоконда” е далеч по-добро от това на оригиналната, която се пази в Лувъра. Това дава възможност да бъде изследвана много по-детайло дъската, върху която е рисувано, както и да бъдат проучени много от загадките, които витаят около оригиналната  „Мона Лиза“.
Размерите на двете картини са почти еднакви - 77 X 53 за оригиналната „Джоконда“ и 76 X 57 за репликата. Ученикът на Леонардо е копирал едно към едно действията на великия майстор от Тоскана в неговото студио във Флоренция. Този факт разширява представите на съвременния зрител за работата в ателиетата на старите майстори. Рентгенови снимки на репликата пък вероятно ще обърнат представите на мнозина за раждането на „Джокондата“ – портрет на младата Лиза Герардини, съпруга на търговеца Франческо дел Джокондо. Не след дълго втората „Джоконда“ ще бъде показана редом с първата – в залите на Лувъра. На 29 март в парижкия музей се открива голяма изложба,  посветена на „Света Ана” на Леонардо. Това е повод „Джокондата“, собственост на „Прадо”, да стигне до Париж и да сподели една и съща изложбена площ с легендарната  „Мона Лиза” на Леонардо, атракция номер 1 на Лувъра. Едно е ясно и неоспоримо - „Мона Лиза” си има близначка и това въодушевява мнозина критици на изкуството. Едната „Джоконда“ вероятно е наблюдавала как се ражда другата. Изучавайки едната, научаваме повече за другата.  Във всички случаи откритието, което „Прадо” оповести неотдавна, е не само интересно, но и твърде полезно за арт експертите и за всички, които изучават очарователния и енигматичен свят на Леонардо да Винчи.

Станете почитател на Класа